Lindas Walk Of Pain

2019-06-27

Omsorghusets Linda Nordmark genomförde för några veckor sedan Walk of Pain. En tävling i gång där deltagarna får gå hur läge de vill och orkar så länge de håller ett tempo på 5 km/h.

Omsorghusets Linda Nordmark genomförde för några veckor sedan Walk of Pain. En tävling i gång som är inspirerad av Stephen Kings roman Marathonmarschen. I boken så medverkar deltagarna i en tävling där man inte får sluta gå. Den som inte kan hålla tempot eller som på annat sätt avviker från reglerna, avrättas! Walk of Pain är en snäll variant av denna tävling och det ?enda? deltagarna måste göra under dessa sortens lopp är att hålla ett tempo på 5 km/h för att sedan gå hur länge, och hur långt, de orkar.

Årets tävling var den tredje upplagan av loppet och den ägde rum i Gagnef i Dalarna. Längst fram går en funktionär som är farthållare och efter klungan med tävlande åker en bil. Alla deltagare måste hela tiden hålla sig mellan farthållaren och bilen (förutom när man måste använda toaletten som finns på bilens släp), annars åker man ut ur tävlingen. Man går runt en slinga på nio mil och var sjätte timme är det supportzon där man kan fylla på väskan med mat och snacks och så vidare. På ett dygn har deltagarna totalt 24 minuter avsatta för toalettbesök, minuter som dom får fördela när och hur dom vill. 31 deltagare kom till start i årets tävling och alla går tillsammans i en grupp hela tiden.

Linda, som har en medfödd synskada och som idag endast ser 10% på höger öga, gick i totalt 28 timmar och 25 minuter, dvs 140 km. Med det vann hon damklassen och kom trea totalt! Hon delade tredje platsen med sin sambo Stefan Edström som gick exakt lika länge och långt. Vinnaren gick i 36 timmar och satte med det nytt banrekord med 12 timmar.

Loppet började kl. 09:00 på morgonen och Linda berättar att strax efter midnatt, när man hade gått i 15-16 timmar, var loppet som jobbigast. ?Man får inte börja ifrågasätta varför man har valt att göra det här för då är det kört?, säger hon. Det tuffa med dessa tävlingar är också att ju längre man går desto svårare och mer smärtsamt blir det. För att inte tappa humöret går deltagarna och pratar med varandra, lyssnar på poddar och musik, och går och äter. Ibland kom det människor från närområdet och promenerade med de tävlande och då blev det genast lättare att fortsätta framåt.

Både Linda och hennes sambo deltar ofta i olika långdistanslopp, både i gång men även löpning. Att Linda började intressera sig för just detta med gång kom från ett radioinslag hon av en slump hörde 2012 som handlade om tävlingen MarathonMarschen (tidigare kallad Fotrally) där tävlingssträckan går runt Mälaren. 2015 var året när hon och sambon deltog i sitt första lopp inom gång och sedan dess har intresset enbart växt.

Linda säger att om man gillar att gå så är dessa sortens tävlingar perfekta. Det är socialt och alla deltagare pratar med varandra. Och i och med att alla går tillsammans och tävlar sida vid sida hela tiden så får man en fin gemenskap. Linda menar även på att det är mer än en vanlig tävling och säger att ?man gör en resa i sig själv? under tiden som man går. Walk of Pain är dessutom en bra tävling då man bestämmer helt själv hur länge man är med och deltar. Innan man börjar tävla måste man dock öva på att vara vaken under en längre tid, något som Linda har tränat på ett bra tag.

28 juni är det dags för nästa tävling och denna gång ställer Linda upp i just MarathonMarschen runt Mälaren. Lindas mål med tävlingen? Att gå i 48 timmar och med det vinna guld!

För att läsa mer om Walk of Pain och för mer information om tävlingen så klicka er in på länken nedan: